Budite zeleni

Pridružite se pokretu i pitajte nas za organski pamuk ili reciklirani poliester. Korištenjem održivih materijala pomažete nam u očuvanju okoliša! Proizvodnja organskog pamuka i recikliranog poliestera ekološki je održiva, što se poklapa s našom zelenom vizijom.ŠTO JE ORGANSKI PAMUK?

Organski pamuk se proizvodi i certificira u skladu s organskim poljoprivrednim standardima, ne upotrebljavajući otrovne kemikalije ili GMO. Umjesto toga, u proizvodnji se kombinira tradicija, inovacije i znanost kako bi se pogodovalo očuvanju okoliša i promoviranju kvalitetnog života svih uključenih.

Organski pamuk smanjuje negativan utjecaj na okoliš jer ne koristi otrovne kemikalije, ne zagađuje tlo, ima manje štetnog utjecaja na zrak i koristi 62% manje energije. Konvencionalni pamuk koristi oko 16% svjetskih insekticida i 7% pesticida. Proizvodnja organskog pamuka zahtijeva manje vode jer se 80% potreba snabdijeva iz kiša, što smanjuje pritisak na lokalne izvore vode. Odsutnost kemikalija također znači da je voda čišća i sigurnija.

U 2015. godini globalno je proizvedeno 26 milijuna metričkih tona pamuka, od čega veći dio za odjeću. Organski pamuk čini manje od 1% toga. Odabirom organskog, a ne konvencionalnog pamuka, imate kupovnu moć utjecati na brendove, proizvođače, pa čak i poljoprivrednike. Promijenimo ovaj broj zajedno.

ŠTO JE RECIKLIRANI POLIESTER?

Reciklirani poliester, poznat i kao rPET, dobiva se otapanjem postojeće otpadne plastike i ponovnim pletenjem u novo poliestersko vlakno. Pet plastičnih boca daje dovoljno vlakana za jednu XL majicu. rPET daje drugi život materijalu koji nije biorazgradiv i koji bi inače završio na otpadu ili još gore, negdje u prirodi.

Plastika je pronađena u 60% svih morskih ptica i 100% svih vrsta morskih kornjača jer plastiku zamjenjuju za hranu. rPET je po kvaliteti isti kao i izvorni poliester, ali je za njegovu proizvodnju potrebno 79% manje energije. WRAP prognozira da će proizvodnja rPET-a utjecati na smanjenje emisije CO2 za 32% u usporedbi s običnim poliesterom. 100% reciklažne, rPET tkanine, ponašaju se poput običnih poliesterskih tkanina, jake su i izdržljive s pravilnom teksturom. Omogućuju stvaranje široke palete gotovih proizvoda, a pritom se same opet mogu reciklirati. Voda nije sirovina u proizvodnji rPET-a. Uglavnom se koristi za čišćenje usitnjenih dijelova plastike i uklanjanje prljavštine i ostataka.


Odabir ekološki održivog materijala je vaša odluka, ali njene posljedice utječu na cijeli svijet.